Zeeuwse Bolussen

Oooeeeh! Die zijn wel heel erg lekker! Dat is toch zo’n plakkerige bruine drol? Zouden mijn kids zeggen! Haha! Jazeker!! Maar wel een hele lekkere!

Tijd om ze een keertje zelf te maken! Het is absoluut niet moeilijk, maar je moet geduld hebben. Tussendoor moet het deeg rijzen… En eerlijk is eerlijk, het is een iets wat plakkerig klusje, maar wel ontzettend leuk om te doen!

Dus ik zou zeggen; Aan de slag!

  • Nodig:
  • Voor het deeg: (ongeveer 11 Ć” 12 stuks)
    • 400 gram bloem
      7 gram gedroogde gist (1 zakje van dr Oetker)
      8 gram zout
      60 gram boter op kamertemperatuur
      240 ml melk, lauwwarm
      15 gram suiker
      1 ei op kamertemperatuur

    Voor de afwerking:

    • 450 gram bruine basterdsuiker ( klopt! Is inderdaad veel)
    • Rasp van 1 citroen
    • 1 eetlepel kaneel

    Doen:

    1. Meng alle ingrediƫnten van het deeg door elkaar en kneed 10 minuten goed door.
    2. Het is een vrij plakkerig deeg, dus het handigst is het te mixen met een mixer met deeghaken. Lukt dat niet, dan gaat het met de hand ook prima.
    3. Laat het deeg afgedekt 1 uur rijzen op een warme plek.
    4. Meng de basterdsuiker, citroenrasp en kaneel door elkaar.
    5. Verdeel dit mengsel over je werkblad (schoon aanrecht blad)
    6. Kneed het deeg nog even kort door en verdeel het deeg in bolletjes van ongeveer 65 gram.
    7. Rol de bolletjes door een deel van het suiker mengsel en laat ze 5 minuten rusten.
    8. Rol de deegbolletjes door het suikermengsel tot strengen van ongeveer 40 cm lang.
    9. Zorg ervoor dat de deegstrengen helemaal goed bedekt zijn met de rest van het basterdsuiker mengsel.
    10. Vind je het nou allemaal te plakkerig worden? Dan kun je altijd een beetje bloem gebruiken om je handen iets minder plakkerig te maken.
    11. Maak de bolusvorm door vanuit het midden te beginnen met oprollen, en de sliert zo verder om zich zelf heen te draaien.
    12. Stop het uiteinde onder de bolussen. En leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat.
    13. Laat de bolussen weer 1 uur rijzen op een warme plek.
    14. Nu kun je gaan bakken!!
    15. Verwarm de oven voor op 250 graden! Waarom zo heet? Het is beter om de bolussen kort te bakken op een hete temperatuur, dan lang op een lagere temperatuur. Dit voorkomt dat ze te droog worden.
    16. Bak de bolussen in 7-9 minuten gaar. Let op: dat de suiker die er naast ligt niet gaat karameliseren, als dat gebeurd, zijn ze waarschijnlijk al klaar. Het kan dus heel snel gaan!
    17. Haal ze uit de oven!
    18. Nu komt het moeilijkste: Wachten met eten tot ze wat afgekoeld zijn! Haha!
    19. Succes!!

    Geef een reactie

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *