Pepernoten

Volg verwachting klopt ons hart, Hoor wie klopt daar kinderen, Zie de maan schijn door de bomen, Zie ginds komt de stoomboot. Ja, ja… Over een aantal nachtjes slapen is het weer zover, Sinterklaas!! Dit is een heel leuk receptje voor Oud Hollandse pepernoten. Zoooo lekker! Het is een taaitaai-achtige lekkernij!

Nodig:

  • 250 gram bloem
  • Half zakje bakpoeder
  • 1 eetlepel stroop
  • 100 ml honing
  • 150 ml heet ( niet kokend, kan gewoon uit de kraan) water
  • 4 zwarte peperkorrels
  • 4 kruidnagelen
  • 1 theelepel gemalen anijs zaad
  • 1 theelepel kardemompoeder
  • 1 theelepel gemalen nootmuskaat
  • 3 theelepels kaneelpoeder
  • Snufje zout
  • Olijf olie

Doen:

  1. Doe de bloem, bakpoeder en snufje zout in een kom.
  2. Doe de kruidnagelen en peperkorrels in een vijzel en vijzel ze helemaal fijn tot poeder. Heb je geen vijzel, gebruik dan de bolle kant van een lepel.
  3. Doe vervolgens de rest van de specerijen erbij en roer dit door elkaar.
    Voeg de mix van kruiden toe aan het bloemmengsel en roer dit nogmaals door elkaar.
    Voeg nu de stroop en de honing toe, meng dit alles door elkaar.
    Nu ga je beetje bij beetje het hete water toevoegen. Begin met 100 ml en roer je het geheel tot een “flubberig” deeg. En voeg dan eventueel beetjes water erbij.
    Nu ga je de oven voorverwarmen op 175 graden (hetelucht niet meer dan 170 graden)
    Bekleed een bakvorm, brownievorm of springvorm met bakpapier.
    Doe in een kom wat olijfolie.
    Nu ga je van het beslag kleine balletjes draaien. Dat is een beetje een plakkerig klusje. Strooi gerust wat bloem op je aanrecht of tussen je handen, dat rolt wat makkelijker. En wrijf wat olie tussen je handen, dan kun je ook wat makkelijker de balletjes rollen.
    Vervolgens rol je de zachte “flubberige” balletjes door de olijfolie zodat ze helemaal bedekt zijn met een laagje olie.
    Leg de balletjes tegen elkaar aan in de bakvorm, totdat het beslag op is.
    Zorg ervoor dat de gehele bodem bedekt is met balletjes zodat het deeg niet naar de zijkanten kan uitlopen.
    Schuif nu de vorm in de oven en bak ze in 15-17 minuutjes goudbruin.
    Laat het vervolgens helemaal afkoelen.
    Als het afgekoeld is kun je ze in brokjes verdelen. Je zult merken dat ze vanzelf een beetje uit elkaar zullen vallen door het laagje olie.
    Ok! En zie ze nu nog maar niet achter elkaar op te eten!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *