Oeh… appeltaart, appelcake, appelmuffins, appel boterkoek, appel, appel, appel… Ik hou er van! En dit recept voor appel kruimel cake is echt een aanradertje hoor! Het zachte van de cake, met de crunchy kruimels eroverheen, Yum!!
Nodig:
Voor de appelcake:
- 200 gram roomboter op kamertemperatuur
- 200 gram witte basterdsuiker
- Rasp van 1 citroen
- Snufje zout
- 4 eieren
- 250 gram bloem
- 2 theelepels bakpoeder
- 75 gram volle yoghurt
Voor het appellaagje:
- 3 appels geschild en in dunne partjes gesneden.
- Sap van een halve citroen
- 1,5 theelepel kaneel
Voor de kruimels:
- 135 gram bloem
- 90 gram basterdsuiker
- 90 gram koude roomboter in blokjes
- Snufje zout
- En wat poedersuiker om te bestuiven
Doen:
- Verwarm de oven voor op 175 graden.
- Bekleed een bakvorm (23×30 cm) of braadslede met bakpapier.
- Meng voor de kruimels het bloem, basterdsuiker en zout door elkaar, en voeg dan de blokjes boter toe.
- Meng dit alles met je vingertoppen tot een kruimelig deeg en zet in de koelkast tot verder gebruik.
- Doe de boter, witte basterdsuiker, citroenrasp, en zout in een ruime kom. Klopt dit met de mixer lekker romig.
- Klop nu 1 voor 1 de eieren erbij. Doe het volgende ei er pas bij als het vorige ei helemaal is opgenomen.
- Spatel de bloem, bakpoeder en de volle yoghurt er doorheen.
- Schep het beslag in de vorm.
- Meng de appelpartjes met het citroensap en kaneel. Verdeel de partjes dakpansgewijs over het beslag.
- Verdeel nu de kruimels over de appels.
- Bak de cake in 50-60 minuten goudbruin en gaar. Je kunt testen of de cake gaar is door met een sateprikker er in te prikken, zit er geen beslag meer aan, dan is de cake klaar.
- Laat de cake in vorm afkoelen, en bestrooi met wat poedersuiker.