De aller lekkerste typisch Nederlandse boterkoek bak je gewoon zelf met dit hele makkelijke recept. Lekkere knapperige korst en heerlijk romig van binnen. Tuurlijk kun je er een uit een pakje bakken, maar ja…of die nou net zo lekker smaakt?? Boterkoek bakt je, jawel.. in een boterkoekvorm. Heb je die niet, dan gaat het in een gewone springvorm met een diameter van 24 cm, ook prima.
Nodig:
- 200 gram roomboter (ongezouten)
- 250 gram bloem
- 200 gram suiker
- 1 zakje vanillesuiker (8 gram)
- 2 eieren
- Snufje zout
Doen:
- Verwarm de oven voor op 180 graden
- Laat de roomboter op kamertemperatuur komen.
- Snijd de roomboter vervolgens in kleine stukjes en doe deze in een beslagkom.
- Voeg hier de suiker en de vanillesuiker aan toe en mix dit met een handmixer luchtig.
- Nu mag er 1 ei bij en het snufje zout. En meng dit ook nog even met de mixer tot alles gemengd is.
- Nu mag beetje bij beetje de bloem erbij terwijl je met de mixer mixt. Totdat er een klonterig deeg ontstaat. Zorg dat alles goed gemengd word, één geheel.
- Vet de vorm in met bakspray of boter en schep het deeg hierin.
- Druk alles plat en verdeel over de vorm. Dat kun je doen met de bolle kant van een lepel. Blijft het deeg er aan plakken? Maak dan de bollen kant van de lepel telkens een beetje vochtig en strijk het geheel glad.
- Klop in een andere kommetje het tweede ei en bestrijk hiermee de bovenkant van het deeg. (Je hoeft niet het hele ei te gebruiken)
- Je kunt nu als je wilt met een vork een patroon er in maken.
- Zet de vorm nu 25 minuten in de voor verwarmde oven en bak de boterkoek mooi bruin en gaar.
- Laat de boterkoek volledig afkoelen anders zal hij heel snel breken.
- En snij er daarna punten van.