De Lieve Sint is weer in het land. De kruidnootjes, pepernoten, gevuld speculaas liggen weer in de schappen. Een heerlijke tijd om zelf ook weer van die lekkere 5 december lekkernijen te bakken. Deze speculaas boterkoek is echt om te watertanden en ook nog eens super makkelijk en snel te maken.
Nodig:
- 250 gram roomboter
- 200 gram kristalsuiker
- 1,5-2 eetlepels speculaas (koekkruiden)
- 300 gram bloem
- 1 theelepel kaneel
- snufje zout
- 1 losgeklopt ei
Verder heb je een boterkoekvorm nodig of bijvoorbeeld een brownie vorm gaat ook prima. (ongeveer 20 x 20 cm)
Doen:
- Zorg dat alle ingredienten op kamerthemperatuur zijn.
- Meng alles door elkaar behalve het ei, met een mixer met deeghaken of met de hand.
- Kneed dit tot een bol deeg en laat eventjes een kwartier rusten op een koele plek.
- Verwarm de oven voor op 200 graden en bekleed je bakvorm met bakpapier.
- Druk het deeg in de vorm, ongeveer 1-1,5 cm dik. en strijk het glad met de bolle kant van een lepel. Tip: maak de lepel iets nat dan gaat dat iets makkelijker.
- Bestrijk het deeg met een losgeklopt ei en maak met een vork eventueel een ruitjes patroon.
- Bak de boterkoek in 20 minuten af in de voorverwarmde oven.
- De boterkoek komt nog wat wiebelig uit de oven. Hij heeft wat uurtjes (liefst een nachtje) nodig om perfect op te stijven in een koele ruimte.
- De boterkoek kun je nog een dag of 4/5 buiten de koelkast bewaren.