Speculaas boterkoek

De Lieve Sint is weer in het land. De kruidnootjes, pepernoten, gevuld speculaas liggen weer in de schappen. Een heerlijke tijd om zelf ook weer van die lekkere 5 december lekkernijen te bakken. Deze speculaas boterkoek is echt om te watertanden en ook nog eens super makkelijk en snel te maken.

Nodig:

  • 250 gram roomboter
  • 200 gram kristalsuiker
  • 1,5-2 eetlepels speculaas (koekkruiden)
  • 300 gram bloem
  • 1 theelepel kaneel
  • snufje zout
  • 1 losgeklopt ei

Verder heb je een boterkoekvorm nodig of bijvoorbeeld een brownie vorm gaat ook prima. (ongeveer 20 x 20 cm)

Doen:

  1. Zorg dat alle ingredienten op kamerthemperatuur zijn.
  2. Meng alles door elkaar behalve het ei, met een mixer met deeghaken of met de hand.
  3. Kneed dit tot een bol deeg en laat eventjes een kwartier rusten op een koele plek.
  4. Verwarm de oven voor op 200 graden en bekleed je bakvorm met bakpapier.
  5. Druk het deeg in de vorm, ongeveer 1-1,5 cm dik. en strijk het glad met de bolle kant van een lepel. Tip: maak de lepel iets nat dan gaat dat iets makkelijker.
  6. Bestrijk het deeg met een losgeklopt ei en maak met een vork eventueel een ruitjes patroon.
  7. Bak de boterkoek in 20 minuten af in de voorverwarmde oven.
  8. De boterkoek komt nog wat wiebelig uit de oven. Hij heeft wat uurtjes (liefst een nachtje) nodig om perfect op te stijven in een koele ruimte.
  9. De boterkoek kun je nog een dag of 4/5 buiten de koelkast bewaren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *