Hasseltse Speculaas koek

Weer een super leuk receptje voor het heerlijke avondje dat gaat komen. Speculaas kennen we als de dunne platte krokante koekjes of wat dikkere als speculaas brokken. Maar dit is Hasseltse speculaas. Het verschil zit hem in de dikte. Deze koek is wat dikker, compacter, minder bros en wat zachter van smaak. Maar ooow zo lekker! En tja.. Wie zoet is?….

Nodig:

  • 200 gram roomboter
  • 350 gram bruine basterdsuiker
  • 500 gram zelfrijzendbakmeel
  • 2 eieren
  • 2 flinke theelepels speculaas/ koekkruiden
  • 1 theelepel amandelessence

Verder nodig: een bakvorm 20×30 cm, bijvoorbeeld en brownievorm of een vierkante springvorm.

Doen:

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden.
  2. Bekleed de bakvorm met bakpapier.
  3. Smelt de boter. Voeg de suiker toe tot het helemaal goed gemengd is.
  4. Voeg nu de speculaas/koekkruiden en de amandelessence toe en meng dit goed door elkaar.
  5. Voeg het snufje zout toe en klop de eieren los en doe ook deze erbij en meng dit weer goed door elkaar.
  6. Meng nu deel voor deel het zelfrijzendbakmeel toe. Dit gaat in het begin nog makkelijk maar je zult merken dat naar mate je zelfrijzendbakmeel toevoegd, het steeds moeilijker word.
  7. Je armspieren worden nu flink op de proef gesteld, Haha!
  8. Dan stort je het dikke beslag/deeg in de vorm en strijk het glad. Doe dit met behulp van de bolle kant van een lepel. Maak die af en toe een beetje nat met water zodat je het makkelijker glad kunt strijken.
  9. Schuif de vorm 30 minuten de oven in.
  10. Laat even een beetje afkoelen en snijd de speculaas in blokken.
  11. Smullen maar!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *