Jaaaa! Het is nu echt bijna zover, Pakjesavond! En deze klassieker mag natuurlijk niet ontbreken. Gevulde speculaas koeken. Lekker hoor, al die Sinterklaas baksels. En deze zijn erg leuk (en natuurlijk veel lekkerder) om ze eens zelf te maken.
Nodig: 9 á 10 stuks
- 140 gram roomboter (kamertemperatuur)
- 125 gram donkerbruine basterdsuiker
- Rasp van 1/4 citroen
- 1/2 losgeklopt ei
- Snufje zout
- 250 gram bloem
- 3 eetlepels melk
- 1,5 theelepel bakpoeder
- 2 eetlepels speculaas/koekkruiden
- 200 gram amandelspijs
- 1 ei (voor het bestrijken)
- Een klein handje garneer amandelen
Doen:
- Doe de roomboter, donkerbruine basterdsuiker, citroen rasp en snufje zout in een kom en meng dit goed door elkaar.
- Meng de melk en het halve ei erdoor.
- Voeg als laatste de bloem, bakpoeder en speculaas/koekkruiden toe en kneed dit tot een deeg.
- Verpak het deeg in vershoud plastic en laat het even een half uurtje rusten.
- Verwarm de oven voor op 210 graden.
- Leg een velletje bakpapier op een bakplaat.
- Meng het spijs met het andere halve ei tot een smeuïge massa.
- Kneed het deeg nog even kort. Strooi wat bloem op het aanrechtblad en rol het deeg uit tot ongeveer 2-3 mm dik.
- Steek cirkels van 8-9 cm uit het deeg. Leg de helft van de cirkels op de bakplaat.
- Verdeel het amandelspijs over de rondjes deeg. Smeer het wat uit, en laat ongeveer 1,5 cm vanaf de rand vrij.
- Wrijf die rand in met wat water en leg vervolgens een tweede rondje deeg er bovenop.
- Druk de randen met de tanden van een vork goed dicht.
- Druk een amandel in het midden en bestrijk de koek met losgeklopt ei.
- Bal de koeken in ongeveer 12-15 minuten gaar in de oven. Laat ze afkoelen op een rooster.