Kerststol met amandelspijs

Wat mag er absoluut niet ontbreken aan het kerstontbijt? Inderdaad, een kerststol met amandelspijs. Je hebt dus twee soorten mensen. Team smeer het amandelspijs lekker uit met een laagje roomboter er overheen of Team eet de boterham eerst helemaal op en bewaar het stukje amandelspijs als laatste. Hmm… Ik ga toch zeker voor optie 1 en proef bij elk hapje het heerlijke amandelspijs. Hoe dan ook, de kerststol mag zeker niet ontbreken deze kerst. Met dit receptje kun je op een makkelijke manier een heerlijke stol maken.

Nodig:

  • 350 gram Bloem
  • 3 eetlepels basterd suiker
  • 2 eieren
  • 1 zakje gedroogde gist (7 gram)
  • 150 ml lauw warme melk
  • 300 gram amandelspijs (ik gebruikte een pakje kant en klare)
  • 200 gram rozijnen
  • 1 citroen
  • 2 theelepels speculaas-koek kruiden
  • 125 gram gesmolten ongezouten roomboter
  • 40 gram amandelschaafsel

Doen:

  1. Zeef de bloem, basterdsuiker, speculaas-koek kruiden en zout boven een grote kom.
  2. Strooi het zakje gist over de bloem en maak in het midden een kuiltje.
  3. Giet hier in de lauw warme melk, 75 gram van de gesmolten boter en 1 ei.
  4. Roer dit met een spatel door elkaar tot alles goed gemengd is. Het is nu nog een plakkerig mengsel.
  5. Strooi wat bloem op het aanrechtblad en kneed het deeg goed door tot het niet meer plakkerig is en soepel aanvoelt. Het deeg kun je het beste kneden door het wat uit te rekken, dubbel te vouwen en weer in elkaar te duwen.
  6. Leg het deeg weer in de kom, dek af met een schone theedoek en zet het op een warme plek. (lees onderaan een tip om goed te rijzen)
  7. Laat het deeg 45 minuten rijzen, het deeg moet dan ongeveer verdubbeld zijn.
  8. Prak in tussen het amandelspijs in een kom en voeg het sap van een halve citroen en 1 losgeklopt ei toe.
  9. Prak dit door elkaar en vorm er een rol van.
  10. Strooi weer wat bloem op het aanrechtblad en leg hier je gerezen deeg op.
  11. Duw het deeg wat platter (niet te plat) en verdeel de rozijnen erover.
  12. Kneed dit door het deeg. Kneed tot alle rozijnen goed verdeeld zijn door het deeg.
  13. Rol het deeg uit (of duw het plat met je handen) tot een rechthoekige (ovale) vorm.
  14. Leg de rol amandelspijs in de lengte over het deeg.
  15. Vouw dan het deeg dubbel zodat het de rol bedekt. Vouw ook de randen goed dicht.
  16. Leg de stol op een met bakpapier beklede bakplaat en leg de theedoek er weer overheen.
  17. Laat nu nogmaals op een warme plaats 45 minuten rijzen (lees tip onderaan)
  18. Verwarm de oven voor op 180 graden en bestrijk de stol met de gesmolten boter die je over hebt.
  19. Strooi dan het amandelschaafsel erover.
  20. Bak de kerststol in ongeveer 40 minuten gaar.
  21. Haal de stol uit de oven en bestrooi hem met een laag poedersuiker.
  22. Wacht nu met aansnijden tot de stol helemaal afgekoeld is (en geloof me, dat valt niet mee)

Tips:

  • Je kunt ook nog andere ingrediĆ«nten toevoegen als vulling. Kneed er bijvoorbeeld nog wat noten of cranberries door samen met de rozijnen.
  • Houd de stol in de gaten in de oven. Als hij snel te donker wordt aan de bovenkant, leg er dan een velletje aluminiumfolie bovenop.
  • Heb je geen plek waar het lekker warm is om te rijzen? Verwarm je oven voor op 50 graden, zet hem vervolgens uit en schuif de kom met deeg in de oven. Let wel op dat je dan een ovenvaste schaal gebruikt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *