Slagroomsoesjes

YAY! It’s my birthday! En met deze klassieker word het sowieso een feestje! Lekker uitdelen of natuurlijk gewoon lekker zelf op snoepen. Slagroomsoesjes kun je heel makkelijk zelf maken en (vind ik) erg leuk om te doen. Soezendeeg is een kookdeeg. Dat houd in dat je het deeg kookt, waardoor de bloem gaar word en dat zorg er weer voor dat ze mooi rijzen in de oven en hol worden zodat je ze lekker kunt vullen. Wat ook handig is, is dat je er meteen een hele berg van kunt maken, want ongevuld kun je ze makkelijk invriezen. En hoef je ze op een feestje, verjaardag of gewoon gezellig visite, alleen maar te vullen.

Nodig: Soezenbeslag

  • 100 ml melk
  • 100 gram bloem
  • 100 gram roomboter
  • 100 ml water
  • Snufje zout
  • 4 eieren

Slagroomvulling:

  • 500 ml slagroom
  • 60 gram suiker
  • 1 zakje klop-fix (slagroomversteviger)
  • Poedersuiker om te bestrooien

Verder nodig een spuitzak met glad en smal mondje.

Doen:

1. Doe de melk, water, boter en het zout in een pan.

2. Breng dit heel langzaam aan de kook. Zorg er voor dat de boter gesmolten is voordat het echt kookt.

3. Haal de pan van het vuur en voeg direct in 1 geheel de bloem toe en roer dit glad.

4. Zet de pan terug op het (middelmatige) vuur en blijf 2 tot 3 minuutjes goed roeren.

5. Het zal een sissend geluid maken, wat aan de bodem kleven en een deegbal vormen, dat is prima. Dat betekend dat de bloem goed vaart en dus straks mooie luchtige soesjes krijgt.

6. Doe het deeg over in een kom, roer het wat los en laat even afkoelen.

7. Voeg nu 1 voor 1 de eieren toe. Roer elk ei eerst goed doet tot het helemaal is opgenomen en voeg dan de volgende toe.

8. Het word een mooi, glad, soepel deeg. Word het te dun, laat dan het 4e ei achterwege. Het deeg is soepel, maar loopt niet helemaal ( soort vloeibaar) uit.

9.Bekleed een bakplaat met bakpapier. En maak kleine hoopjes deeg. Het liefst met een spuitzak met glad mondje, maar anders doormiddel van twee lepels.

10. Door het spuiten onstaan er kleine deegpuntjes op de soesjes. Druk die met een natte vinger even iets plat, dat voorkomt dat ze verbanden.

11. Bak ze nu in de oven op 210 graden in 20-25 minuten goudbruin en gaar.

12. LET OP: Open niet de oven tijdens het bakken want dan zakken ze meteen in.

13. En dan nu, Vullen maar!

14. Klop de slagroom, suiker en klopfix stijf.

15. Maak aan de onderkant van de soesjes een klein gaatje met bijvoorbeeld een scherp mes puntje.

16. Vul de spuitzak met een smal mondje met de slagroom. En spuit de soesjes vol, daardoor vormen ze ook mooi. Bestrooi met wat poedersuiker en lekker smullen!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *