Hollands stoofpotje uit de slowcooker

Het is weer herfst! Warme truien en kacheltje aan . Dus ook weer de hoogste tijd voor lekkere stoofpotjes. Ik ben groot fan de slowcooker (crockpot). Wat een super fijn apparaat. Klein beetje voorbereiding en de slowcooker doet de rest. Ideaal! Dit is een recept voor een Hollands stoofpotje. Lekker kruidig stoofvlees en vol met Hollandse groenten. Beetje rijst of aardappelpuree erbij en je hebt een heerlijk maaltje.

Nodig:

  • 450 gram sucade (of runder) lappen in blokjes gesneden
  • 1 eetlepel bloem
  • 250 gram kastanje champignons in vieren gesneden
  • 2 kleine uien in ringen
  • 1/2 bospeen in stukjes
  • 1 rode paprika in reepjes
  • 2 teentjes knoflook geperst
  • 200 gram sperziebonen gehalveerd
  • Tomatenpuree
  • 100 ml rode wijn
  • 1/2 runderboullionblokje
  • 100 ml water (bij gebruik van slowcooker)
  • 250 ml water (bij gebruik van braadpan)
  • Peper & zout
  • 1 theelepel komijn
  • 1/2 theelepel nootmuskaat
  • 1 kleine theelepel kruidnagel
  • Snuf cayennepeper

Doen:

  1. Strooi wat peper en zout over de blokjes vlees en doe de lepel bloem erbij. Hussel dit goed door elkaar.
  2. Verhit wat boter in een braadpan en bak de stukjes vlees rondom bruin.
  3. Schep het vlees uit de pan en schep het in de slowcooker.
  4. Verhit in dezelfde pan nog wat boter en fruit hierin de uien en de knoflook.
  5. Voeg hierbij de paprika, bospeen en kastanjechampignons en roerbak dit even mee.
  6. Voeg dan de tomatenpuree toe en verwarm dit nog even door.
  7. Doe dan alle kruiden erbij en roer dit goed door elkaar een minuutje of 2
  8. Voeg dan de 100 ml water (bij gebruik van een braadpan 250 ml), rode wijn en het halve boullionblokje toe.
  9. Verwarm dit goed door elkaar tot het boullionblokje in opgelost.
  10. Schep als laatste de sperziebonen erbij en roer goed door elkaar.
  11. Schep het hele groentemengsel bij het vlees in de slowcooker en schep dit door elkaar.
  12. Zet de slowcooker op stand low ongeveer 6 á 7 uurtjes.
  13. Bij gebruik van een braadpan ongeveer 3,5 uur zachtjes laten sudderen.
  14. Vind je de saus te dun? Verdik het dan iets met allesbinder of maïzena.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *