Ok! Dit klinkt misschien heel maf. Maar elke keer als ik in het buitenland op vakantie ben is voor mij een bezoekje aan de supermarkt echt een uitje. Lekker struinen tussen schappen met allerlei andere producten, etenswaren en kruiden dan we gewend zijn. Op zoek naar iets nieuws.
Al is het wel een vaste traditie om altijd een zak met Madeleines mee te nemen. Van die kleine cakejes met een vleugje citroen met zo’n bolletje erop.
Nu was ik een tijdje geleden in de Dille & Kamille https://www.dille-kamille.nl/nl/shop/. Wat een heerlijke winkel is dat toch. Voor de kook liefhebbers echt het walhalla! Love it! Maar goed, ik zag daar dus een bakvorm voor Madeleines. Die kon ik natuurlijk niet laten liggen en ben aan de slag gegaan om zelf deze heerlijke cakejes te bakken.
Het geheim voor het maken van madeleines zit hem in een paar dingen zoals bijvoorbeeld het een paar uur koelen van het beslag voor je ze bakt. Doordat het beslag goed koud is voor de Madeleines de oven in gaan, schrikken ze als ware door de hete temperatuur. Deze soort van shock zal er voor zorgen dat er zo’n mooi bolletje op komt, wat zo kenmerkend is voor een Madeleine!
Nodig:
- 100 gram roomboter
- 100 gram kristalsuiker
- 2 eieren
- 20 gram honing
- Rasp van 2 citroenen
- 100 gram patentbloem
- 6 gram bakpoeder
- Madeleine vorm https://www.dille-kamille.nl/nl/taart-gebak-zoet-hartig/bakplaat-voor-12-madeleines-zwart-metaal-anti-aanbak-20-x-40-cm-153.html
Doen:
- Laat de boter in een pannetje langzaam smelten en laat het afkoelen tot het lauw is.
- Zeef de bloem en de bakpoeder.
- Klop nu in een andere diepe kom de eieren, suiker en honing tot het iets bleker en schuimig is.
- Voeg dan stap voor stap de citroenrasp, bloem en bakpoeder toe. Spatel dit er voorzichtig doorheen.
- Voeg als laatste ook de boter toe.
- Laat het beslag enkele uren, het liefst een hele nacht goed afgedekt in de koelkast rusten.
- De oven voorverwarmen op 240 graden en haal intussen het beslag uit de koelkast.
- Vet de vorm in met boter en strooi er wat bloem over.
- Schep nu het beslag met een lepel in de vormpjes. Ongeveer 3/4 vullen.
- Verlaag nu de temperatuur naar 180 graden en schrijf direct de vorm in de oven.
- En bak ze ongeveer 8 tot 12 minuten tot ze goudbruin zijn en een mooi bol buikje hebben gekregen.