- Voor de koekbodem:
- 180 gram bloem
- 70 gram suiker
- 100 gram roomboter in kleine blokjes
- 1 theelepel vanille extract
- Mespuntje zout
Voor de caramellaag:
- 1 blikje gecondenseerde melk
- 50 gram roomboter
- 4 eetlepels bruine basterdsuiker
Voor de chocoladelaag:
- 100 gram melkchocolade
- 100 gram pure chocolade
- 1 eetlepel boter (roomboter of margarine)
Doen:
- -Verwarm de oven voor op 180 graden.
- -Vet een bakblik van ongeveer 20 x 30 goed in met boter. Je kunt ook een rond springvorm van 24 of 26 cm doorsnede. En bedek de bodem met bakpapier.
- -Meng alle ingrediënten van de koekbodem door elkaar in een kom. En kneed het tot een deeg.
- -Druk het deeg uit over de bodem, gebruik hiervoor bijvoorbeeld de bolle kant van een lepel.
- -Bak de bodem in 15 á 20 minuten gaar. Haal hem uit de oven en laat hem in de vorm even afkoelen.
- -Als het afgekoeld is, maak je de karamellaag:
- -Doe de gecondenseerde melk, suiker en boter in een steelpannetje en verwarm het op laag vuur tot de boter en suiker in de gecondenseerde melk zijn opgelost.
- -Roer ongeveer 10 minuten constant tot het mengsel is ingedikt en een karamel is geworden. Het is klaar als je strepen op de bodem kan trekken met een lepel en de bodem zichtbaar blijft.
- -T’is heel belangrijk dat je blijft roeren, want anders krijg je klontjes in je karamel.
- -Pas op!!, deze karamel is gloeiend heet, niet proeven dus tussendoor even snel van je lepel zoals ik deed….) Hahaha!!
- -Als de karamel klaar is, giet je hem uit over de koekbodem, smeer hem uit en laat je hem afkoelen. (Kan gewoon even in de koelkast, dat is sneller)
- -Als de karamellaag is afgekoeld, smelt je de chocolade samen met de boter au bain marie. (Pan met water opzetten en daar op een schaal waarin je de chocolade smelt)
- -Als de chocolade gesmolten is, giet je die uit over de karamel en smeer deze ook uit.
- -Dan laten opstijven in de koelkast.
- -Zodra de chocolade volledig hard is kun je hem in stukken snijden.
- -Eetsmakelijk en geniet!!!