Beef Shanghai ken je wellicht van de wel bekende pakken “wereldgerechten”. Maar eigenlijk kun je het hartstikke makkelijk zelf te maken. En ook nog een stuk gezonder!
Koken zonder pakjes en zakjes, maar dan met het gebruik van (verse) kruiden is eigenlijk helemaal niet zo moeilijk. Het is gewoon het even weten welke kruiden te gebruiken en de juiste verhoudingen. Bij mij is het ook een kwestie van uitproberen. En hoe meer je kookt, hoe meer gevoel je er voor krijgt. Dus lekker uitproberen en gewoon doen!
Nodig: (2 á 3 personen)
- 100 gram taugé
- 100 gram prei
- 1/2 pak wok noodles (250 gram)
- 1 rode paprika
- Sesamzaadjes
- Verse koreander
Gehaktballetjes:
- 300 gram rundergehakt
- 1/2 theelepel Chinese 5 spiceskruiden
- 1 ei
- 3 eetlepels paneermeel
- Snufje cayennepeper
- Snufje knoflookpoeder
Saus:
- 5 eetlepels soja saus
- 1 eetelepel sesamolie
- 1/2 eetlepel visolie
- 1 á 2 bruine suiker
- 1 limoen
- Eventueel een theelepel maizena
Doen:
- We gaan als eerste de gehaktballetjes maken.
- Meng alle ingrediënten hiervoor door elkaar en draai er kleine balletjes van.
- Bak ze even bruin in een beetje boter een minuutje of 10.
- Snij de paprika intussen in dunne reepjes en snij de prei in dunne fijne ringetjes.
- Was de prei even onder de kraan, er kan vaak zand tussen zitten.
- Verwarm de sojasaus in een steelpannetje en voeg de sesamolie, suiker, vissaus en het sap van de limoen toe.
- Breng het zachtjes aan de kook en laat het iets indikken. Je kunt eventueel een lepel maizena oplossen in een lepel water en dat toevoegen om in te dikken.
- Schep de gehaktballetjes uit de pan en leg ze op een bordje.
- Voeg in dezelfde pan de paprika toe en na een paar minuutjes ook de prei.
- Schep dit om tot de groente iets geslonken zijn.
- Voeg nu de saus toe er roer goed door.
- Voeg de gehaktballetjes weer toe.
- Vervolgens ook de noodles en in de laatste minuut taugé.
- Meng alles goed door elkaar en strooi er wat sesamzaadjes en verse koreander overheen!