Macarons met aardbei

Macarons vind ik wel echt de Louis Vuittons of Chanelletjes onder de koekjes hoor! Man O Man! Wat zijn ze lekker!

Heerlijke zoete luxe koekjes gemaakt van pure Amandelmeel met een lekkere botercreme ertussen! ( Oja, had ik al gezegd, dat ze zo enorm lekker zijn? Haha)

Toch zijn macarons bakken een beetje een dingetje. Tenminste, zo lijkt het! Want eigenlijk zijn ze heel makkelijk te maken, maar is het de timing en alles stapje voor stapje doen heel belangrijk. Goed lezen dus…

Ik ga proberen alles zo makkelijk mogelijk en duidelijk mogelijk uit te leggen. Laat je niet afschrikken door het lange recept en de vele tekst. Stapje voor stapje! Gewoon Doen!! Het is het waard! Really!!!

Nodig: voor 20-24 dubbele macaron koekjes

  • 3 eiwitten (op kamertemperatuur!)
  • 50 gram suiker
  • 200 gram poedersuiker
  • 120 gram Amandelmeel
  • Snufje zout
  • Roze kleurstof

Nodig: voor de aardbeien botercreme

  • 125 gram roomboter (ongezouten)
  • 300 gram poedersuiker
  • 3 á 4 aardbeien
  • Roze kleurstof

Doen:

  1. Zet alle benodigdheden klaar en zorg ervoor dat de eieren echt op kamertemperatuur zijn.
  2. Klop de eiwitten stijf.
  3. Als ze stijf en schuimig zijn, voeg dan beetje voor beetje de suiker toe (let op: niet de poedersuiker)
  4. Voeg ook het snufje zout toe.
  5. Mix nu alles zo’n 8-10 minuten tot het stijve pieken zijn.
  6. Voeg nu kleurstof aan het eiwit mengsel. Begin met een klein beetje en maak de kleur zo fel als jij wilt. Onthoud: de kleur word vager wanneer de koekjes gebakken worden.
  7. Mix de Amandelmeel (gebruik geen ander meel, dit werkt niet. Gebruik echt alleen Amandelmeel) met de poedersuiker door elkaar, dit kan gewoon met een vork.
  8. Nu ga je dit mengsel zeven. Wat er zitten stukjes amandel in de Amandelmeel en die horen niet in de macaron. Je krijgt er een rare structuur van en dat willen we natuurlijk niet.
  9. Wanneer je het gezeefd hebt, kun je het amandelmeel/poedersuiker mengsel gaan mengen met het eiwitmengsel.
  10. Let op: dit is even een belangrijk moment! Hier kan het dus goed fout gaan! Je mengt de droge mix met een spatel door het eiwitmengsel.
  11. Zorg ervoor dat je op het juiste moment stopt met mengen. Wanneer de droge mix goed door het eiwitmengsel is opgenomen, krijg je een soort “lava” achtige massa die binnen 10 seconde word opgenomen zodra je een klodder laat vallen in de rest van de massa.
  12. Wanneer je het te kort of te lang mixt? Mislukt je macaron. Ze gaan uitspreiden en breken in de oven. Dus kijk goed of je massa mengsel deze “lava” achtige structuur heeft. En dan stoppen met mengen.
  13. Doe het macaronmengsel in een spuitzak met een spuitmondje met grote opening, of knip een stukje van de spuitzak af.
  14. Bekleed een bakplaat met bakpapier. Nu kun je de rondjes gaat opspuiten.
  15. Spuit ongeveer rondjes met een diameter van 1,5 – 2 cm, dat is groot zat.
  16. Sla nu even met de bakplaat een paar keer hard op het keukenblad. Dat zorgt ervoor dat alle lucht uit het mengsel gaat en de koekjes mooi bakken.
  17. Nu is het wachten! Laat je macarons 45 minuten rusten. Dat valt niet mee! Want het liefst wil je ze meteen afbakken. Maar het is echt een belangrijke tip voor dit recept. Als je dit niet doet, lopen de macarons uit.
  18. Het is de bedoeling dat ze een soort hoedje/randje krijgen. En dat lukt echt alleen als je ze laat rusten.
  19. Verwarm de oven voor op 130 graden.
  20. Na een uur is het eindelijk zo ver; Je mag ze gaan afbakken!
  21. Bak de macarons af in 20 minuten.
  22. Kijk tussen door even of het goed gaat, ze mogen niet bruinig van kleur worden. Maar haal ze ook zeker niet te vroeg uit de oven want dan blijven ze zacht.
  23. Ze moeten zonder te blijven plakken van de bakplaat los komen.
  24. Terwijl de macarons aan het bakken bent, kun je de botercreme gaan maken.
  • Botercreme:
    1. De boter moet op kamertemperatuur zijn. Klop het een minuut of 4 zacht in een kom.
      Voeg beetje bij beetje de poedersuiker toe en mix net zo lang tot de poedersuiker volledig is opgenomen.
      Prak de aardbeien fijn tot een sapje papje en voeg ook deze toe en mix even mee.
      Het moet uiteindelijk een stevige botercreme worden.
      Heb je het idee dat hij toch iets te vloeibaar is door de aarbeiden, voeg dan nog wat poedersuiker toe. Vind je hem te dik, voeg dan nog een aardbei toe.
      Voeg nu wat kleurstof toe, begin met een piepklein beetje. Tot je de gewenste kleur hebt bereikt. Je kunt beter eerst wat te licht beginnen, donkerder kan altijd nog. En je kunt niet meer terug.
      Zodra de koekjes zijn afgekoeld kun je kleine toefjes gaan spuiten op de binnenkant van het koekje. Druk vervolgens het andere koekje er heel zachtjes bovenop, waardoor de botercreme zich precies over het koekje verdeeld verpreid.
      Jaaaaa!!!! En nu ben je klaar! Ik ben erg benieuwd of je je kunt in houden met deze koekjes! Maar mocht je er toch nog een paar willen bewaren, dat kan in de koelkast een dag of 3 á 4.

    Geef een reactie

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *