Als ik zeg Zweedse gehaktballetjes, zeg jij zeer waarschijnlijk Ikea! Je heb vast en zeker wel eens een lekker portie besteld. Of een zakje mee naar huis genomen voor in de vriezer. Ik wel in ieder geval! Maar wat als je ze nu ook gewoon lekker zelf kan maken. In die heerlijke romige witte saus! En dan hoort er eigenlijk veenbessenjam bij (te koop bij Ikea) maar wat cranberrycompote is ook heerlijk! En officieel wat aardappelpuree. Maar ik zelf hou daar niet zo van. Maar gebakken aardappeltjes of frietjes smaken er ook heerlijk bij!
Tip: Ideaal voor op een buffet voor wat grotere groep mensen.
Nodig:
- 500 gram half-om-half gehakt
- 40 gram Panko (of paneermeel)
- 1 ui heel fijn gesnipperd
- 1 eetlepel verse peterselie heel fijngesneden.
- 1 theelepel oregano
- 1/2 theelepel zout
- 1/2 theelepel knoflookpoeder
- Een snufje peper
- 1 eetlepel olijfolie
- 1 ei
- 5 eetlepels boter
- 3 eetlepels bloem
- 500 ml runderboullion
- 250 ml slagroom
- 1 eetlepel worcestershire saus
- 1 theelepel Dijon mosterd
Doen:
- Meng in een schaal het gehakt, panko (of paneermeel), peterselie, oregano, ui, knoflookpoeder, peper, zout en het ei door elkaar.
- Vorm er ongeveer 12 grote of 20 kleine balletjes van.
- Verwarm de olie en 1 eetlepel boter in een koekenpan.
- Bak de balletjes rondom bruin en gaar, haal ze uit de pan, leg ze op een bord en dek ze af, en zet ze even opzij.
- Voeg 4 eetlepels boter en de bloem toe aan de koekenpan en gaar de bloem al roerend tot het lichtbruin ziet.
- Giet langzaam al roerend de boullion en de slagroom erbij.
- Voeg nu de mosterd en de worcestershire saus toe en breng aan de kook tot de saus iets dikker word.
- Breng eventueel nog iets op smaak met peper en zout.
- Leg de balletjes terug in de saus en verwarm ze nog even een minuutje of 2.
- Garneer eventueel met nog wat peterselie.