Indische balletjes in ketjap saus

Bijna weeeeeekend! En dat smullen met deze Indische gehaktballetjes in mild-pittige ketjap saus. Als lekkere tapa bij de borrel, of als bijgerecht bij een Indische rijsttafel of lekker op een afgebakken broodje met wat taugé! Hoe dan ook, je likt je vingers er bij af!

Nodig: ongeveer 24 balletjes

  • 300 gram half-om-half gehakt
  • 2 sjalotten
  • 2 tenen knoflook
  • 4 eetlepels paneermeel
  • 1 ei
  • 1 eetlepel ketjap manis
  • 1 theelepel sambal oelek
  • Een snufje nootmuskaat

Voor de saus:

  • 2 kleine sjalotten
  • 2 tenen knoflook
  • 4 eetlepels ketjap manis
  • 3 eetlepels ketshup
  • 1 rode peper
  • 2 eetlepels Maizena
  • 1 eetlepel Gula djawa (eventueel vervangbaar voor bruine suiker)
  • 1 theelepel djahé (gemberpoeder)
  • 1/2 runderboullionblokje

Doen:

  1. Kneed het gehakt samen met de ketjap, ei, nootmuskaat, sambal oelek, paneermeel, super fijn gesneden sjalotjes, geperste teentjes knoflook, peper & zout tot een stevig gehakt.
  2. Draai er kleine balletjes van. Je kunt zelf bepalen hoe groot. Ik hou meestal rond 20 gram per balletje aan, dat is ongeveer een bitterbal.
  3. Bak de balletjes op matig vuur in de olie rondom gaar er bruin.
    Maak intussen de saus door de sjalotten, knoflook en rode peper super fijn te snijden. Of gebruik een foodcompressor/ hakmolentje.
    Deze even kort aan te fruiten in een pan met wat olie.
    Voeg vervolgens de ketjap, ketchup, djahé, en gula djawa (of bruine suiker) toe en meng alles goed door elkaar.
    Voeg nu 200 ml water toe en het halve boullion blokje verkruimeld.
    Voeg nu in twee delen de maizena toe. Los het eerst op in een eetlepel water, dat voorkomt klontjes.
    Roer net zo lang tot dat het glad is.
    Zodra de saus de gewenste dikte heeft, mag je de saus bij de balletjes schenken.
    Nog eventjes laten sudderen en klaar!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *