Chili con carne

’t Is weer voorbij die mooie zomer,
Die zomer die begon zo wat in mei,
Ah, je dacht dat er geen einde aan kon komen,
Maar voor je ’t weet is heel die zomer
Al weer lang voorbij..

Ach, dat liedje speelt de hele tijd in m’n hoofd. De vakantie zit erop, de kids weer naar school! Aan de ene kant helemaaaal niet leuk, maar eerlijk is eerlijk, kunnen jullie ook zo onwijs toe zijn aan een beetje ritme & regelmaat? Nou, ik wel!

Dus! Weer terug in het ritme. School, voetbal, sportvereniging, muziekles, zwemles, wat dan ook. Dit vraagt om een lekkere makkelijke maaltijd. Simpel & snel klaar! Chili con carne met rijst, een heerlijk maaltje!

Nodig:

  • 1 rode paprika
  • 1 groene paprika
  • 2 uien
  • 2 tenen knoflook
  • 1 rode peper
  • 400 gram bonen ( bruine, zwarte, chili, kidney) ik gebruikte een combie van bruine bonen en kidneybonen.
  • 600 gram rundergehakt
  • Blikje tomaten puree, 140 gram
  • 1,5 dl runderboullion (1/2 runderboullionblokje
  • Olijfolie
  • 1 blik gepelde tomaten, 400 gram
  • 1 theelepel suiker
  • 2 theelepels paprikapoeder
  • 3 theelepels komijnpoeder
  • 2 theelepels oregano
  • Chilipoeder
  • Zout & Peper
  • Soure creme (zure room)
  • Verse zelfgemaakte guacamole ( https://loontjekookt.nl/?p=924 )

Doen:

  1. Pel de uien en knoflook en snijd ze fijn.
  2. Maakte de paprika’s schoon en verwijder de zaadlijsten en zaadjes.
  3. Snijd de paprika’s in stukjes en de peper heel fijn. ( https://loontjekookt.nl/?p=333 )
    Spoel de bonen af en laat goed uitlekken.
    Doe een beetje olijfolie in een braadpan en bak het gehakt op hoog vuur rul.
    Los intussen in een schaaltje met 1,5 dl kokend water het boullion blokje op.
    Voeg de uien, knoflook, paprika’s en pepertje toe aan het gehakt, en bak kort mee.
    Voeg dan de tomaten puree toe en bak een minuut of 2 mee.
    Blus af met de boullion.
    Voeg de tomaten met het sap, suiker, paprikapoeder, komijn, oregano en wat zout & peper toe.
    Breng het geheel al roerend aan de kook en laat even een klein kwartiertje door pruttelen op laag vuur.
    Roer de bonen er door, nog eventjes pruttelen en klaar.
    Serveer met rijst, flinke lepel sour creme en zelfgemaakte guacamole. ( https://loontjekookt.nl/?p=924 ) YUM!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *